Expatroman ‘Flardentango’ van Claire Brentjens verschijnt in november!

Het persbericht en de cover- en auteursfoto zijn te downloaden onderaan deze pagina.

Meestal nemen we aan dat onze eigen herinneringen de waarheid zijn. Maar hoe weten we of dit ook echt zo is? In ‘Flardentango’ groeit hoofdpersoon Evelien op in een schijnbaar ideaal expatgezin. Ze maakt avontuurlijke reizen en verblijft tussen 1969 en 1972 in Argentinië, waar ze als volwassene met warme gevoelens op terugkijkt. Hoe vaker ze echter terugblikt, hoe meer barstjes hun bestaan begint te vertonen. De auteur, zelf ook kind uit een expatgezin, verwerkte in dit boek de Argentijnse geschiedenis uit de jaren ’60-70, waarbij de latere staatsgreep van Videla, de jacht op communisten door de militaire junta en de reacties in Nederland aan bod komen. Inspiratie voor het verhaal putte ze onder andere uit haar eigen verblijf in Argentinië.

Synopsis

Evelien is negen als ze in 1969 met haar ouders naar Buenos Aires verhuist. Ze voelt zich alleen, haar broer en zus blijven achter op een Nederlandse kostschool. Tweemaal per jaar wordt het expatgezin herenigd, waarbij ze avontuurlijke reizen door Argentinië maken. Terug in Buenos Aires blijft Eefje uitkijken naar het moment dat ze ook op kostschool mag. Twee jaar later is het eindelijk zover… Vijftiger Evelien woont inmiddels in België. De herinneringen aan haar verleden zijn haar dierbaar, maar roepen ook vragen op: waarom werd binnen het gezin nooit meer gesproken over Argentinië, ook niet toen daar een militair regime aan de macht kwam dat tienduizenden mensen in het niets zou laten verdwijnen? En waarom kwamen haar ouders destijds plotseling terug? Evelien gaat op zoek naar antwoorden, wat een flardenstorm aan minder dierbare herinneringen op gang brengt. Terwijl Evelien de geheimen van haar ouders ontrafelt, wordt duidelijk dat ze ook iets voor zichzelf verborgen houdt.

Over de auteur

Claire Brentjens (1959) woonde als kind veel in het buitenland, omdat ze deel uit maakte van een expatgezin. Tussen 1969 en 1972 woonde ze in Argentinië, de tijdsperiode waarin ook een deel van haar boek zich afspeelt. Brentjens studeerde Rechten in Tilburg. Later scherpte zij haar schrijftalent aan op de Schrijversacademie van Antwerpen.